Bygdesøndag i Larvik kommune

Tekst og foto: Roy Myrland. 8/7-2007
Tagger:

Brunlanes historielag arrangerte Møllesøndag med veteraner fra Tyskalndsbrigaden, i regnværet på Halle Mølle i dag. Møllebygningen var smekk full i "duskregnet", men da var det til gjengjeld litt bedre plass i skolestua og smia. På Hedrum Bygdetun var det også "stinne brakker"!

 


I-skolestua-1

Tove Hansen driver med slektsforskning, og har sjekket ut sine aner tilbake til før år 1700, hun forklarte og fortalte om ledd og grener i sin anetavle i Skolestua på Halle Mølle. Annie Torp ( til Høyre) studerte, og så igjennom mye av Tove Hansen sitt flotte verk.

I-skolestua-2

Bilder i farver, hører til i Tove Hansen sin dokumentasjon, Lars Erik Halle tok seg god tid til å "finmyse".


I Aske smia var Aage Hopsdal-Nilsen ansvarlig i regnværet, sjøl om han ikke hadde fyra opp i grua var det godt å komme innafor i regnværet. For Stian (6år) og Thomas(6år) som er på hytteferie sammen med Kari Knutsen var det nok mere spennende å kunne få "kline" til ambolten enn å sitta stille og høre på gamle helter.

I-smia
Samling rundt ambolten
Fra venstre. Aage Hopsdal-Nilsen fra Helgeroa, fikk besøk i den historske smia som en gang sto på Aske av Thomas 6 år, Stian 6 år og Kari Knutsen


I den andre enden av kommunen vår arrangerte Hedrum Historielag kåseri. Der snakka og kåserte Gunnar ”Kjakan” Sønsterby om sine opplevelser under 2. verdenskrig. Der møtte han også kjente krigsveteraner og fortalte om slipp. Historiene var mange, og som den legendariske person han er var det mange mennesker som ville høre. Episoden om da han landet i et tre ved Omholtseter en gang han ble sluppet ned i falskjerm, ble selvfølgelig nevnt.

Kjakan 2

Legendarisk og historisk, Gunnar Sønsterby


Kjakan

Smilet og latteren satt løst i det lydhøre publikummet.


Foto. Hedrum Bygdetun. Odvar Schrøder-Jensen
Foto. Halle Mølle Roy Myrland
Tekst. Odvar Schrøder-Jensen og Roy Myrland 08.07.08