boo Bjørneparken mer enn bjørner

Bjørneparken mer enn bjørner

Tree Bjørn i treet Bjørneparken Flå Turistmål Opplevelse NAtur Fauna Hallingdal Buskerud Foto Jan

Bjørneparken på Flå i Hallingdal er gjort mer tilgjengelig foran denne sesongen. I dag har man en fantastisk utsikt til alle innhegningene. Og det er spennende å være midt i blant rovdyrene i den 267 mål store parken.

 

Parken

gangvei Bjørneparken Flå Turistmål Opplevelse NAtur Fauna Hallingdal Buskerud Foto Jan Arne Dammen

I fjor ble det investert ca 15 millioner kroner og i år er det gjort ytterligere forbedringer. Noe av det første man legger merke til er gangbrua som er bygd opp midt i bjørneinnhegningene. Gangveier er asfaltert og det er bygget gangbroer flere steder i parken. Det er også bygget nye toalettbygg i tilknytning til serveringsstedene.

gjester besøkende gangbro Bjørneparken Flå Turistmål Opplevelse NAtur Fauna Hallingdal Buskerud Fo

- I dag kommer man kommer rundt hele parken uten å møte trapper, for de nye gangbroene har bedret fremkommeligheten betraktelig.  Og opp til Flåsetra er det bilvei slik at det er mulig og oppleve ulv og gaupe på nært hold også for de med bevegelsesvansker, forteller daglig leder Georg Grimeli.

 Bad Bjørn Svømming Bjørneparken Flå Turistmål Opplevelse NAtur Fauna Hallingdal Buskerud Foto Jan

Bjørnunger

Bear fight Bjørneparken Flå Turistmål Opplevelse NAtur Fauna Hallingdal Buskerud Foto Jan Arne Dam

Spennende var det også i underetasjen under den gamle utkiksposten for bjørnene. Gjennom panserglass står man ansikt til ansikt med bjørnene som så ut til å like nærkontakten. Parken har i dag åtte bjørner med Rugg som den eldste og som har sin egen gårdsplass. Ved siden av går Nora med sine tre små nøster, og på andre siden leker Idun, Embla og Trym. 

Bjørnemor unger Bjørneparken Flå Turistmål Opplevelse NAtur Fauna Hallingdal Buskerud Foto Jan Arn

- Nora er 8 år og mor til disse tre navnløse nøstene som ble født 9.januar.

Trym i treet Bjørneparken Flå Turistmål Opplevelse NAtur Fauna Hallingdal Buskerud Foto Jan Arne D

Rugg er sjefen blant bjørnene og er far til de fleste her. Og der oppe i toppen av ei furu sitter 2.5 år gamle Trym, her liker han seg og her har han oversikt over det som foregår i parken, sier guiden Magnhild Sletten.

 

Møte med ulv

De fire ulvetispene er blitt importert fra Sverige. Vi så de i korte øyeblikk løpe inne i skogen der vi ruslet rundt i parken. Ulvene har fått sitt store område mellom bjørnene og gapene. 

ulv sauedreper Bjørneparken Flå Turistmål Opplevelse NAtur Fauna Hallingdal Buskerud Foto Jan Arne

Ville ulvene komme til foringsplassen i dag? Vinden suser i tærne og guiden Magnhild Sletten kan fortelle at det kan ta opptil en halv time før de viser seg, noen ganger kommer de ikke i det hele tatt. Dette bestemmer dyrene selv og er med på å heve spenningen, vil de komme i dag?

Ulvene kom en etter en og det var helt stille på utkiksplassen. Nærkontakt med ulv er ikke noe vi opplever hver dag. Rangordningen viste seg tydelig når maten ble kastet inn i skogen. 

 

Matet gaupe fra hånd

Gaupe Lynx Bjørneparken Flå Turistmål Opplevelse NAtur Fauna Hallingdal Buskerud Foto Jan Arne Dam

Ved Flåsetra holder de to gaupene Flora og Blixen til. Det ble stille da guiden Magnhild Sletten rolig gikk inn til gaupene, satte seg ned og strakte ut en hånd med mat. Etter en stund beveget Blixen seg nærmere og omsider spiste mat fra Magnhilds hånd.

Gaupe mating for Bjørneparken Flå Turistmål Opplevelse NAtur Fauna Hallingdal Buskerud Foto Jan Ar

- Dette var spennende for jeg har kun jobbet i parken i fem dager. Men jeg lærte mye om dyrenes adferd da jeg var i Zimbawe, der jeg jobbet med løver, sier Magnhild Sletten fornøyd og legger til at ”Jeg elsker jobben min”!

 

Tøff start

Bear fight Bjørneparken Flå Turistmål Opplevelse NAtur Fauna Hallingdal Buskerud Foto Jan Arne Dam

Noen får en tøff start i livet, det gjorde også de fire minigrisene av rasen Hengebuksvin. Det viste seg fort at mora ikke ville vite av dem og da ble de adoptert av parkens ansatte. Kosten de får er vanlig morsmelkerstatning og de blir matet med tåteflaske flere ganger i døgnet.

Lekeland

I tillegg til alle dyrene er det også et nytt stort innendørs lekeland, dette kommer i tillegg til det store lekeområdet ute.

Bestemor skogmus Bjørneparken Flå Turistmål Opplevelse NAtur Fauna Hallingdal Buskerud Foto Jan Ar

Dyrene i Hakkebakkeskogen kommer tilbake til Bjørneparken og Amfiscenen fra den 7. juli.

Foto og tekst Jan Arne Dammen 31.05.12

 

Turisme Naturopplevelse Bygdemoro Gaupe Ulv Minigris Bjørnunger Bjørneparken Flå Turistmål Opplevelse NAtur Fauna Hallingdal Buskerud  Foto Jan Arne Dammen