Norman Baker fikk Thor Heyerdahl fram

 

Denne artikkelen blei første gang vist 26. Juni 2007 her PåNeset.no

Thor Heyerdahl sine reiser med Ra, Ra2 og Tigris blei navigert av denne mannen, Norman Baker, Massachusetts, USA.  

Foto. Roy Myrland

 

Verdens kjendis, navigatør, og et kunnskapsrikt varmt og hjertegodt medmenneske, Norman Baker.

Grunnen til Norman Baker sitt besøk her, var at han en gang i blant jobber med å holde foredrag internasjonalt. Inger Lønmo fra Tønsberg har vært en av hans oppdragsgivere, og i den forbindelse hadde de to avtalt en tur til Heyerdahls hjemsted Larvik. Eva Idland ved Larvik turistkontor ordnet det praktiske for denne virkelige verdens kjendis.  Brunlaneset, og bygdebyen Stavern ble først besøkt, før de seinere reiste til Steinbakken i byen vår for å se Thor Heyerdahls fødested.

 

Foto Roy Myrland

Thomas Rakke intervjuer, Dag Oppen Berntsen oversetter, og Norman Baker forteller og forklarer.

På Kronprinsen, foran Tangaroa flåten blei det en koselig liten time i den deilige sommerbyen vår i dag. Dag Oppen Berntsen forklarte om Tangaroa, og om detaljer han hadde opplevd med Thor Heyerdahl. Dag påpekte her forskjellene mellom Kon-Tiki og Tangaroa, basert på Thor Heyerdahls forskning som han gjorde i de 25 årene etter Kon-Tiki ferden. Thomas Rakke tok seg av utspørringen, og de to fant virkelig tonen. Norman Baker fortalte og forklarte Thomas detaljrikt om turene sine.

 Thomas og Norman

To som virkelig fant ”tonen” i dag!

En liten detalj her var hvordan de fikk satt fyr på Tigris , det var rett og slett et lite kjøkkenur som var med på ferden som blei koblet sammen med nødbluss, fyrstikkhoder, pluss litt lampeparafin som fikk fyr på båten i og ved krigsinfernoet på Afrikas horn. Når Thomas Rakke lurte på hvordan han navigerte svarte Norman Baker at det skjedde på den gamle måten i før GPSisk tid, med sekstant, sola og stjernene. Han fortalte at også i dag, (år 2007!) navigatørene i den amerikanske marinen, en dag hver måned navigere uten elektronikk og satelitthjelp!   

Norman Baker i sjektekanalen 

Norman Baker blei mektig imponert av sjektekanalen, og Dag Oppen Berntsen forklarte og fortalte igjen.  Seilsjekten Ulabrand og Oselveren Rapp vekket også Norman Baker sin interesse. Han spurte og fikk god informasjon om gamle trebåt tradisjoner av Dag. Humlebånd på keipene i Oselveren var en liten detalj som ikke var helt enkelt å forklare, men det gikk det også.

 

Ulabrand og Norman Baker

 

Smykket over alle smykkene, det vil si juvelen og kronen i Fiskernesets båtforening og resten av Stavern Havn, blei nøye studert og fotografert av Norman Baker.

 

Foto Roy Myrland

Norman Baker og Oselveren ”Rapp”.Dette var det eneste tauverket han tok tak i, i dag. Han har seilt farkoster som kun har vært holdt sammen av tvinna naturfiber over verdens hav!

 

Siv båt seilasen med Abora 3 er Norman Baker fadder for. Han er meget oppdatert på dette prosjektet, og bakgrunnen for det. Seilasen fra New York til Spania skal event. bevise at det har vært kontakt fra Amerika til Europa i før Columbisk tid.

 Foto Roy Myrland

Fra venstre. Inger Lønmo, Dag Oppen Berntsen, Norman Baker, Yngve Rakke og Eva Idland. Foran Thomas Rakke

Norman Baker har opplevd ting vi andre bare kan drømme om i livet, hans største øyeblikk som sivbåtnavigatør, radiomann og andre komanderende på Thor Heyerdahl sine reiser, er seilasen sitt møte med Barbados, der sto hans kone Mary-Ann Baker ( 1937-2004) og tok imot havseilerne.

Foto/tekst. Thomas Rakke og Roy Myrland  26.06.07

 

Ps. Vil du være med og seile flåte sjøl i sommer? Ring 95793795

Flåteregattaplakat